פרגולה נחשבת לפתרון הצללה יעיל ומהנה, במיוחד במדינה כמו ישראל שעל אף שתושביה אוהבים מאוד לשהות בחוץ, הם ממעטים לעשות זאת, מפאת עוצמת השמש והנוכחות המסיבית שלה כמעט בכל ימות השנה. הפרגולה, שהיא מבנה פתוח ומקורה, מספקת הגנה מתנאי מזג האוויר ומעבר לכך גם מהווה תוספת עיצובית מרשימה לגינה או למרפסת, משפרת לאין ערוך את מראהו החיצוני של הבית ומעלה את ערכו.
אחד הפתרונות היצירתיים למיקסום יתרונותיה של הפרגולה הוא הפרגולה החשמלית, שכשמה כן היא. מותקן בה מנגנון חשמלי שמסייע לוויסות הפתיחה והסגירה של הגג שלה בהתאם לעונות השנה, לשעות היממה ולנוחיות שלנו. איך כל זה עובד? על כך בכתבה הבאה.
אז מה זו פרגולה חשמלית?
פרגולה חשמלית היא פרגולה מאלומיניום. לחומר גלם זה שלל יתרונות, ביניהם נוחות עבודה, חוזק, בלאי מועט ואפשרויות עיצוב אינסופיות, אך בנוסף לכל אלה, בסוג זה של פרגולה מותקן גם מנוע חשמלי שמווסת את הפתיחה והסגירה של הגג.
גג הפרגולה עשוי רפפות. מדובר במעין רעפים המותקנים בזווית מסוימת, שיכולה להיות קבועה או נטויה. המנוע החשמלי שמותקן על פרגולת האלומיניום, מספק שליטה על הרפפות על ידי שלט שפותח וסוגר את הרפפות, ובעשותו כך, מווסת למעשה את רמת החשיפה של פנים הפרגולה לאור השמש. סגירה מוחלטת של הרפפות מאפשרת צל והגנה מרביים ואידאלית לימי חורף גשומים ושטופי רוחות, בעוד שפתיחה מוחלטת שלהן מאפשרת חדירה מלאה של אור ורוח, ובערבי הקיץ החמימים זהו תענוג צרוף.
לפרגולה החשמלית ניתן להוסיף מיני תוספות שמשדרגים ומשפרים את חיינו. אחת התוספות הנוחות היא חיישן גשם, שסוגר את הפרגולה אוטומטית כאשר הוא מתחיל להרגיש בעליית הלחות באוויר ובכך מסייע להגן על כל מה שמאוחסן בתוך הפרגולה. כאשר הגשם נפסק, חיישן זה יכול להשאיר את הרפפות סגורות או לפתוח אותן שוב לזווית מוגדרת מראש.
תוספת שימושית נוספת היא התקנת מרזב על הפרגולה, שמאפשר למי הגשמים לזרום בחופשיות מהגג אל האדמה ובכך מונע היווצרות שלוליות בתוך וליד הפרגולה. התקנת המרזב גם מעמעמת את רעש הגשם הניתך בעוצמה על גג הפרגולה.
סוגי פרגולות חשמליות
שוק הפרגולות מתרחב בקצב מואץ מבחינת חומרי הגלם והעיצוב, אולם עדיין קיימים שלושה סוגי פרגולות עיקריים:
פרגולה מקובעת / עצמאית – זוהי הפרגולה השכיחה בבתים פרטיים בעלי שטח גדול. מדובר בפרגולה שיש לה 4 עמודים המקובעים לאדמה או לרצפה והיא אינה נסמכת על קיר או על אלמנט חיצוני אחר.
פרגולה תלויה – פרגולה שמעוגנת לקיר תומך בלבד, בדרך כלל קיר בטון. פרגולה כזו דורשת התייעצות עם קונסטרוקטור שיוודא שאכן היא יכולה לעמוד בכל העומסים ושיש לה את כל העיגונים הנדרשים. היא מותקנת בעיקר במרפסות או בבתים בעלי שטח קטן, כיוון שהיא ממקסמת את השטח בצורה היעילה ביותר.
פרגולה צמודת קיר – פרגולה שמעוגנת בצידה האחד לקיר תומך ושפינותיה האחרות נשענות על עמודים המחוברים לקרקע. התקנה של פרגולה צמודת קיר משלבת את יתרונות הפרגולה הקבועה ושל הפרגולה התלויה ונחשבת איכותית ויציבה. היא מותקנת בעיקר ביציאה לחצר בבתים פרטיים ומצלה על אותו אזור הסמוך לבית.
יתרונותיה של פרגולה חשמלית
שליטה מוחלטת – שמש כשמתחשק לכם, צל כשאתם צריכים ומחסה כאשר זה הכרחי – והכל בלחיצת כפתור או בהגדרה מראש. היום, כשיש מספיק אפליקציות שהופכות את הבית שלנו לחכם ושולטות בכל המערכות שבו, ניתן גם להכניס את השליטה על הפרגולה כחלק מובנה מההגדרות. באופן כזה תהיה לכם אפשרות להפעיל את הפרגולה ידנית או באמצעות שליטה מרחוק ובכך למכסם את היכולות שלה בהתאם לצרכים שלכם ולתנאי מזג האוויר.
תמיד נקי ונראה טוב – יתרון נוסף טמון כמובן באלומיניום, חומר הגלם שממנו מורכבות מרביתן של הפרגולות החשמליות. על מעלותיו הרבות כבר עמדנו בתחילת המאמר, אך נוסיף עליהן גם את העובדה שהוא נוח מאוד לניקוי ושהוא ורסטילי מאוד במראה שלו, והרי לכם חומר גלם אולטימטיבי שרק תורם להחלטה האם לבחור להקים פרגולה (התשובה היא כן כמובן, ורצוי חשמלית).
חיסכון, חיסכון חיסכון – נכון, מחיר פרגולה חשמלית נחשב אמנם גבוה, ועומד על 1,400-1,900 ₪ למ"ר, אך לטווח הארוך פרגולה כזו היא חסכונית.
ראשית, פרגולה חשמלית עמידה הרבה יותר מפרגולה קבועה. היא עשויה אלומיניום, ששומר על המראה שלו, אינו רגיש לשמש ולרוחות ולא קיים בו אפקט הבלאי, ולכן אין צורך לחדש או להחליף אותה לאורך זמן. בנוסף, עצם העובדה שהרפפות שלה יכולות להיסגר ולהפוך את הגג כולו לשטוח, מסייע לה שלא להיות חשופה ופגיעה לנזקי מזג האוויר, בניגוד למשל לפרגולה קבועה, שהרפפות שלה עלולות להיקרע או להינזק מול רוחות חזקות ויש צורך לתקנה.
אם הפרגולה החשמלית מוקמת במרפסת או ביציאה לגינה, כהמשך ישיר של הבית, הצל שהיא מספקת עוזר לקירור פנים הבית, עד כדי כך, שבימים מסוימים אפילו נחסך הצורך להפעיל מיזוג אוויר וכך בעצם מופחתות עלויות החשמל שלכם בלא מעט כסף.
עוד אספקט שבו אתם חוסכים עלויות הוא בשמירה על הרהיטים שלכם. כבר כתבנו על כך שפרגולה חשמלית מגנה על הרהיטים שנמצאים בתוכה, אך חשוב לציין שהיא גם מגנה על הרהיטים שלכם בבית. איך? בכך שהיא מספקת צל לרהיטים ולווילונות שנמצאים בכניסה אל הבית מהגינה או מהמרפסת, כך שהם כבר לא דוהים מצריבת השמש ושומרים על המראה הנקי והחדש שלהם לאורך זמן.
לסיכום, פרגולה חשמלית היא הדור הבא של הפרגולות. בעולם שצועד קדימה ושנושא הקיימות מקבל בו זרקור, ובצדק, פרגולה כזו היא חלק מהותי מהבית הירוק שאליו אנו שואפים. לכן, ההמלצה שלנו היא להתייעץ עם איש מקצוע שיוכל להתאים לכם פרגולה חשמלית בכל מסגרת תקציבית שהיא. כי אם כבר פרגולה, כדאי שתשקיעו באחת כזו שתישאר אתכם לאורך זמן.
באדיבות אתר טוב תודה
כתיבת תגובה